”Våra skor återspeglar vår historia! Båda har formars av kreativitet, modern teknologi, yrkeskunnande och ekonomiska realiteter.”

Chris Andersen skriver I sin bok ”Makers – the new industrial revolution” om hur den moderna 3D- teknologin revolutionerar design och tillverkning. Efter att ha läst boken visste vår grundare Michael Bergman att detta skulle kunna tillämpas inom skoindustrin.

Allt började med en crowdfunding-kampanj i vilken 20 pilotkunder skulle få ”skräddarsydda” skor efter att ha skannat sina fötter med en 3D-skanner. Resultaten skulle sedan kombineras med gediget skohantverkskunnande i Porto, Portugal.

Kampanjen och framför allt skorna blev en succé! Broken Bird Bootmakers startades 2015 med målet att lämna massproduktion och en-storlek-passar-alla filosofin. Tredje generationens skomakare Mats Hallman anslöt och kom med skokunnandet in i minsta sömmen.

Våra kunder älskade sina skor och oss, men det gjorde inte skotillverkarna som har anpassat sig för massproduktion. Alla fördelar av skalekonomi försvann och våra små serier var inte intressanta.

Det fanns dock en lösning. Vi utvecklade teknologin vidare och började matcha hundratals skanningar med hela lästbibliotek. Resultatet blev en egenutvecklad läst i hela och halva storlekar samt i fem vidder. Nu var det inte småserier längre och en välkänd, spansk tillverkare av handsydda skor accepterade oss och den nya metoden.

Vi kallar den 3D-MTO, vilket låter som en figur från Star Wars. Men vi finns på riktigt!
Jämfört med det traditionella sättet att göra skräddasydda skor kan vi – med egen läst som grund – tillverka skor effektivare och mera exakt och till en bråkdel av kostnaden.

Nu behövdes det en entusiastisk marknadsperson. Vi hade turen att få med oss Laureano Astengo, COO & Creative Designer, som utöver ett uppskattat sätt att ta hand om kunder även behärskar spanska!,
Mauri, vår ordförande och CFO kom in via Bizmaker, en företagsinkubator dit vi kvalificerade oss. Med hans erfarenhet fokuserade vi på vår ekonomiska situation och ordnade vår finansiering.

Vi har inga mellanhänder och knappt några lager. Vi kan hålla priserna riktigt konkurrenskraftiga och orsakar dessutom nästan ingen överproduktion, vilket är även miljömässigt viktigt.

Med den absolut modernaste tekniken kombinerad med tredje generations skomakare, skrämmande kreativitet och kunnigt företagande känner vi oss trygga med att tillverka ditt nästa par måttbeställda skor.

Har du en gång blivit skannad på NK Skomakeri kan du fortsätta beställa och designa dina skor online här på webbshopen!

Scanning